Wielu ekspertów od żywienia zaznacza, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto, by spożywane produkty były jak najbardziej wartościowe i sprzyjające naszej produktywności. Często jednak pomijamy pierwszy posiłek lub jemy to, co mamy akurat pod ręką, co nie sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii czy koncentracji, nie wspominając już o innych efektach ubocznych. Śniadanie jeść warto i warto także pilnować substancji, jakich wraz z nim dostarczamy naszemu organizmowi. Zatem co na pożywne śniadanie?
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Zaraz po przebudzeniu wiele z nas nie odczuwa głodu, przez co pierwszy posiłek po prostu notorycznie pomijamy. Przyczyną może być zwolniony metabolizm organizmu po nocy lub zbyt obfita kolacja przed snem, a brak czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku przed pracą tylko przekonuje nas do tego, aby go opuścić. Śniadanie jest o tyle ważne, że stanowi źródło energii przynajmniej na pierwszą część dnia, podczas której najczęściej musimy wykazywać się najwyższą produktywnością i kreatywnością. Szybkie pożywne śniadanie może być rozwiązaniem problemów z koncentracją, o czym warto pamiętać zanim wyjdziemy z domu na czczo.
Pożywne śniadanie – ile kalorii?
Śniadanie powinno stanowić ok. 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, dlatego przy diecie na poziomie 2000 kcal wartość energetyczna śniadania powinna wynosić przynajmniej 500 kcal. Pożywny posiłek z samego rana powinien zawierać nie tylko odpowiednią ilość kalorii potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, ale także substancje odżywcze, które pozwolą zachować optymalną pracę organizmu na wielu poziomach, zwłaszcza przy dużej intensywności planu dnia.
Pożywne śniadanie – jakie produkty?
Zdrowe i pożywne śniadanie powinno składać się z produktów, które szybko zaspokoją nasz głód po nocy, ale również zapewnią nam optymalny poziom energii przynajmniej do następnego posiłku. Dlatego też w produktach do przygotowania pożywnego śniadania powinny znaleźć się łatwo przyswajalne węglowodany i te, których trawienie zajmuje nieco dłużej. Śniadanie powinno owocować również w odpowiednią ilość białka oraz tłuszczy, które pomagają zmniejszyć ryzyko występowania napadów głodu w ciągu dnia.
Zdrowe pożywne śniadanie, czyli posiłek zbilansowany
Aby zapewnić organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, śniadanie powinno być posiłkiem maksymalnie zbilansowanym, zawierającym elementy z różnych grup produktowych. Z tego względu z samego rana warto jeść produkty zbożowe, wędliny, nabiał, a także warzywa i owoce, w których znajdziemy moc cennych witamin i mikroelementów wspierających pracę organizmu.
Pożywne śniadanie – co jeść z samego rana?
Najczęściej wybieranym przez nas produktem na śniadanie jest chleb, ale powinien on być czymś więcej niż tylko „zapychaczem.” Warto wybierać pieczywo pełnoziarniste czy też graham, który zaspokoi głód i doda energii do działania. Dobrym rozwiązaniem są również płatki owsiane, które zawierają węglowodany, a także błonnik usprawniający pracę układu trawienia. Na śniadanie warto jeść również nabiał i produkty mleczne takie jak jogurty naturalne, mleko, twarogi czy żółte sery, które są źródłem białka zwierzęcego. Warzywa i owoce także powinny znaleźć się na naszym talerzu, ale bardziej jako dodatek do śniadania niż pełnowartościowy posiłek. Lepiej unikać wysoko przetworzonych produktów zawierających duże ilości cukrów i substancji konserwujących – „puste kalorie” nie zaspokoją naszego głodu, a w dodatku mogą powodować obniżenie samopoczucia.