Posted on: Posted by: Comments: 0
Jedzenie cytrusów

Zbilansowana dieta bogata w cenne składniki odżywcze powinna stać się stałym elementem naszego stylu życia. Przyjęło się mówić, że „jesteśmy tym, co jemy” i nie można się z tym nie zgodzić. Produkty, które spożywany na co dzień mają ogromny wpływ na stan naszego organizmu i procesy odpowiedzialne za jego prawidłowe funkcjonowanie. Do swojego jadłospisu warto włączyć warzywa i owoce, które okazują się prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów, dzięki którym utrzymanie naturalnej równowagi organizmu przychodzi znacznie łatwiej. Cytrusy także powinny znaleźć się na naszych talerzach. Dlaczego?

Cytrusy, czyli co?

Obecność cytrusów w polskich sklepach zawdzięczamy importowi – owoce te są charakterystyczne dla regionów tropikalnych, gdzie słońca i ciepła nie brakuje. W skład cytrusów wchodzą nie tylko pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki, ale również cytryny, limonki, klementynki, pomelo czy limkwaty. Szeroka dostępność cytrusów sprawiła, że spożywamy ich całkiem sporo i to w zróżnicowanej postaci – surowej czy przetworzonej.

Cytrusy a zdrowie: moc witamin

Owoce cytrusowe mogą pochwalić się wysoką zawartością nie tylko witaminy C, ale również witaminami z innych grup oraz mikroelementami, które korzystnie wpływają na prace naszego organizmu. Oprócz wspomnianej już witaminy C wzmacniającej odporność organizmu, cytrusy zawierają także spore ilości witaminy B i flawonoidów, które pełnią rolę przeciwutleniaczy, obniżając tym samym ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krwionośnego.

Cytrusy a zdrowie: wspomagają trawienie

W cytrusach znajdziemy nie tylko cały szereg witamin, ale również stosunkowo duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Oprócz błonnika pokarmowego, cytrusy zawierają także pektyny, które stanowią dodatkowe wsparcie dla optymalnej pracy układu trawiennego.

Cytrusy a zdrowie: wspomagają odchudzanie

Osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością poleca się spożywanie cytrusów, które znajdują się w grupie owoców o niskiej kaloryczności. Jest to w dużej mierze związane z dużą zawartością wody w cytrusach, przez co ich wartość energetyczna utrzymuje się na niskim poziomie. Wśród cytrusów, które najbardziej przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej najczęściej wymienia się grejpfruty, które na na 100g zawierają ok. 30 kcal. Nadwadze czy otyłości często towarzyszy również podwyższony poziom tzw. „złego cholesterolu” LDL, który można nieco zredukować poprzez regularne spożywanie cytrusów.

Cytrusy a zdrowie: zapobiega chorobom serca

Z uwagi na obecność dużej zawartości witaminy C, która uważana jest za silny przeciwutleniacz, cytrusy działają korzystnie na układ krążenia – zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych biorących udział w dotlenianiu serca, a także ich stanom zapalnym. Dzięki właściwościom obniżającym poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, cytrusy zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych, co zapobiega powstawaniu zatorów groźnych dla zdrowia, a nawet życia.

Cytrusy a zdrowie: wspomagają wchłanianie żelaza

Żelazo odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – głównie w procesie produkcji erytrocytów, dlatego warto spożywać produkty, które wspomagają jego przyswajanie. Do takich produktów możemy zaliczyć właśnie cytrusy – za sprawą witaminy C, która pomaga wchłanianie żelaza i zapobiega powstawaniu anemii.

Leave a Comment